dinsdag 4 november 2008

Verkiezingen

Vandaag zijn het hier dus verkiezingen. Af en toe krijg ik de vraag van het thuisfront of ik veel hoor of zie van de verkiezingen. Wel eigenlijk niet veel.

Om te kunnen stemmen moet je je eerst inschrijven. Langs de weg (in Berkeley wordt er heel veel gewandeld) kwam je tot voor kort dan ook regelmatig een standje tegen waar je je kon inschrijven. Verder zag je ook regelmatig standjes waar je pins of t-shirten voor/met Obama kan kopen. Bij uitzondering kom je een reclamepaneel in een tuin of een poster voor het venster tegen.

De reden dat je hier niet zo veel van de verkiezingen ziet, is waarschijnlijk omdat Californië niet belangrijk is voor de kandidaten. Het is vrijwel zeker dat Obama hier gaat winnen en daarom gaat geen van de 2 kandidaten veel energie in deze staat steken (voor McCain is het hier toch hopeloos en voor Obama brengt het niets op). In de VS is het enkel belangrijk dat je de meerderheid hebt in een staat (het winner-takes-all systeem).
In de zogenaamde Swing States (Florida, North Carolina, Virginia, Ohio, Indiana, Georgia, Arizona en Missouri) ligt dat ongetwijfeld anders.

Aan de universiteit wordt er trouwens niet zo veel over de verkiezingen gepraat , behalve bij de debatten. De meeste studenten en proffen onderbreken dan hun werk en zochten op internet naar een nieuwssite waar het debat rechtstreeks te volgen was. Tijdens deze debatten wordt er duchtig commentaar gegeven. Eigenlijk heeft het dan meer iets weg van een sportwedstrijd.

Geen opmerkingen: