donderdag 25 september 2008

Bezoek aan Golden Gate Park

Jullie merken het. We krijgen het hier drukker en drukker zodat we bijna vergeten af en toe iets op de blog te posten. In de week zijn het lange dagen (doordat de afstanden zo groot zijn) en in de weekends doen we boodschappen (we gaan hier meestel naar de plaatselijke markt, maar Bert ging daar nog eens een stukje over schrijven met foto's) en gaan we iets bezoeken. We hebben hier nog steeds schitterend weer.

Vorig weekend zijn we samen met Bart en Sofie naar de Conservatory of Flowers en de Japanese Tea Garden in San Francisco geweest (beiden in het Golden Gate Park), waar Bert zich weer eens kon uitleven met zijn fototoestel.

De Conservatory of Flowers langs buiten:

Enkele speciale bloemen:

Bert en Nele in de Conservatory of Flowers:
Is hij echt of niet ?

Bart, Sofie en Nele in de Japanese Tea Garden

Nog een stukje Japanese Tea Garden

We hebben ook de 'berg' in Buena Vista Park daar in de buurt beklommen en genoten van het verre uitzicht over San Francisco.



's Avonds hebben Ruth en Gerry (ook van België) ons vervoegd en zijn we samen iets gaan eten in een Frans restaurant 'zazie'.


Bert en Nele

dinsdag 16 september 2008

Sonoma Valley

Afgelopen zondag hadden we afgesproken met Tadej en zijn vrouw Sacha. Zij zouden ons komen oppikken aan ons appartement en we zouden samen een uitstap maken. Toen ze bij ons waren aangekomen bleken ze een Belgische (Sofie) op bezoek te hebben en zo werd het een dagje met zijn vijven.

Californië is bekend voor zijn wijnen en dan vooral die van Napa Valley wat ondertussen dan ook een vrij toeristische streek geworden is. Wij hebben echter een bezoek gebracht aan het iets minder toeristische Sonoma Valley. Het was Sofie die voorgesteld had deze plaats te bezoeken.

Tadej en Sacha aan het proeven bij de eerste wijnboer:

Bij de tweede wijnboer hebben we een rondleiding en uitleg over hun productieproces gekregen. De gids was een Indiaan (nog een echte 'native American'). Hij was ooit nog in België geweest voor een trouwfeest waar hij blijkbaar zeer goede herinneringen aan had.



Nele en Sofie aan het luisteren naar de uitleg van de gids:
Een schets van een van hun productieprocessen:

Tadej en Sacha aan het rusten na de rondleiding. Terwijl Sofie nog wijn aan het proeven en kopen was.


Na het proeven zijn we samen iets gaan eten in het stadje Sonoma. Die dag vierden de Mexicanen hun onafhankelijkheid daar op het stadsplein:

Hierna hebben we nog van het prachtige landschap genoten tijdens de rit terug.

Bert en Nele

maandag 15 september 2008

电影

Korte Nederlandstalige samenvatting: Op het moment loopt er een reeks waarbij de films van Jia Zhangke getoond worden. Vorige vrijdag was ik gaan kijken naar "Dong" en de kortfilm "Our Ten Years".

上个星期五我去看了一场中国电影。伯克利大学有一个电影院。现在他们在那儿有很多贾樟柯的电影:
http://www.bampfa.berkeley.edu/filmseries/jia_zhangke2008
上个星期五我看了《》。一个画家先在三峡画一个画画儿(画男人),然后在
曼谷画很年轻漂亮的女人。


画家告诉我们他对生活和画的看法。

以前有一场短片:《我们的十年》。我们见了两个火车。第一个火车是十年以前。第二个是现在。两个火车里很不一样。在第一个里没有位子, 可是有很多人。在第二个里只有位子,可是有很少的人。在第二个火车里每个人都戴着一个口罩。你们可以看这场中国电影:
http://6.cn/watch/515424.html

woensdag 10 september 2008

Oakland

Ten zuiden van Berkeley ligt de stad Oakland. Oakland is een grotere en zeer diverse stad. Zo heeft Oakland de naam een gevaarlijke stad te zijn met veel criminaliteit, alhoewel dit niet geld voor alle streken van Oakland. Maandag 1 september (labor day) en afgelopen zondag hebben we enkele van deze veiligere en mooie streken bezocht: Lake Merritt en (in mijn geval, natuurlijk!) Chinesetown.

Lake Merritt werd in 1870 het eerste officiele "Wildlife refuge" van de VS en is, hoewel het nu in een stad ligt, nog altijd een toevluchtsoord voor vogels.

Enkele sfeerbeelden:














Naast het meer ligt er een tuin met o.a. een collectie Bonzai's.
Verder was er ook een Ethiopisch feest met muziek, dans, eten en allerlei kraampjes.
We zijn dus ook naar Chinatown geweest. In San Francisco had je een Chinatown met twee gezichten. Bepaalde delen waren toeristisch, terwijl andere duidelijk voor de plaatselijke (voornamelijk Chinese) bevolking bedoeld waren. Wat de Chinatown van Oakland betreft, ik betwijfel of hier veel toeristen komen, dus de sfeer is toch wel anders. Zo zie je bij voorbeeld veel minder lichtreclame in de straten in Oakland.

Wat wel leuk is, zijn de zebrapaden. In Chinatown in Oakland hebben ze hun eigen zebrapaden en naast de verwachte paden, lopen er ook 2 diagonaal over de weg! Alle lichten worden dan ook gelijkertijd groen (eigenlijk wit).
Het speciale is dat we deze opstellingen enkel in Chinatown tegengekomen zijn...

Voor de mensen die mijn stukje over Chinatown in SF gelezen hebben, Nele heeft haar thee gevonden. Verder hebben we een thee-tas gekocht met kalligrafische karakters. De laaste keer zijn we trouwens met een ganse winkelzak groenten, fruit en Chinese etenswaren thuisgekomen. Groeten en fruit zijn daar heel goedkoop en niet slecht. Zeker als je het vergelijkt met de prijzen in Berkeley (waar groeten en fruit wel meestal "organic" zijn, maar later waarschijnlijk meer hierover).

De keuken van een Chinees restaurant vanaf de straat getrokken (de deur



zondag 7 september 2008

Op bezoek bij Bart en Sofie in San Francisco

Vorige week woensdag hadden we opnieuw afgesproken met Bart en Sofie om wat meer bij te babbelen (deze keer ging alles wel door zoals gepland). We waren uitgenodigd om eerst iets te drinken in hun appartement in San Francisco, daarna zijn we in een Thais restaurant bij hun in de buurt gaan eten, en tenslotte hebben we de avond afgerond met een lekkere chinese thee (die ze gekocht hadden tijdens een reis naar China) terug bij hun thuis. Omdat ik de volgende morgen alweer vroeg de BART moest nemen, konden we het niet te laat maken.

Op weg naar San Francisco, kwamen we Sofie al tegen. De weg moesten we dus niet meer zoeken. Weer veel advies gekregen over wat we zeker moeten doen of bezoeken, waar je lekker kan eten enzo. Zij kennen ook een aantal Belgische koppels hier in San Francisco, zoals een koppel waarvan de vrouw sinds augustus op LLNL werkt (ik ga er waarschijnlijk volgende week eens mee eten in de cafetaria van LLNL). Binnenkort gaan Bart en Sofie terug naar België. Hoewel ze nog een beetje aan het idee moeten wennen, zijn ze daar al volop regelingen voor aan't treffen.

Bart en Sofie zijn nu bijna 2 jaar in San Francisco. Zij hebben al een hele blog bijeengeschreven over hun leven en avonturen in San Francisco, die we al een beetje volgden toen we nog in Leuven waren. Wie benieuwd is, kan eens een kijkje nemen.

woensdag 3 september 2008

Eerste werkdag op LLNL

Gisteren hadden we onze eerste werkdag. Voor mij ook de eerste keer dat ik naar LLNL ging. Wegens strikte veiligheidsregels kon ik voordien nog niet binnen. Na een serieuze rit op de BART en bus kwam ik daar (ver verwijderd van de bewoonde wereld) aan. Aangezien ik tegen het grote verkeer in reis, was het gelukkig niet druk en kon ik zitten en wat lezen tijdens de reis.

Eerst moest ik in een lange wachtrij aanschuiven voor mijn badge, die ik kreeg na een reeks papieren te hebben ingevuld en de reglementen te hebben gelezen. Ik heb nu een tijdelijke badge voor een maand. Pas als ze al mijn gegevens hebben nagetrokken krijg ik de definitieve. Ik zal jullie ook geen foto's kunnen tonen want een camera, eigen laptop, enz zijn er niet toegelaten, en ik moet de batterijen uit mijn GSM halen voor ik binnen ga. De badge geeft duidelijk aan welke gebouwen en welke gebieden van het terrein ik zelfstandig kan betreden. Voor alle andere moet ik 48 uur op voorhand toelating vragen. Omdat ik van België ben (wordt blijkbaar beschouwd als een weinig bedreigend land), kan ik binnen in redelijk wat gebouwen en ik heb ook toegang tot de supercomputer (waarvoor ik uiteindelijk toch gekomen ben); Maar een Chinees met wie ik zal samenwerken, heeft minder geluk. Alhoewel hij een werknemer van LLNL is (en ik eigenlijk maar een visiter), mag hij bijna nergens binnen en hij zal ook niet kunnen inloggen op de supercomputer.

Het terrein van LLNL is enorm groot met enorm grote gebouwen gelegen tussen heuvels. Er werken tegen de 8000 mensen (tot voor kort meer dan 10000, maar onlangs hebben ze blijkbaar een grote sanering moeten doorvoeren). Over het hele terrein staan er auto's en fietsen die je vrij kan gebruiken om van een gebouw naar het andere te rijden. Persoonlijk vind ik het niet zo'n mooie omgeving (hoewel veel mensen die daar werken er anders over denken). Op dit moment is het er zeer droog en heet (geen wolkje aan de lucht). In de namiddag loopt de temperatuur buiten makkelijk op tot 40°C, alhoewel je dit niet echt voelt omdat het zo droog is. Zij noemen dit 'the golden season' omdat de bladen aan de bomen goudkleurig zijn en ook de (kale) heuvels idd een gouden schijn hebben in de zon. In de lente is het er naar het schijnt wel veel groen en in de winter zou er sneeuw op de heuvels liggen (we zullen zien). Een aantal complexen zijn ook volledig omgeven met hoge prikkeldraad en betonmuren (het domein zelf is trouwens ook geheel met prikkeldraad omgeven), wat het uitzicht niet bepaald mooier maakt. De gebouwen met bureaus zijn over het algemeen wel mooi en van alles voorzien. Spijtig genoeg kan ik geen foto's maken om alles te tonen.

Ik heb al een bureau (een voor mij alleen, dus ik zal hier rustig kunnen werken) en mijn computer is reeds volledig geïnstalleerd, maar ik kan nog niet inloggen. Eerst moeten al mijn gegevens (die reeks papieren die ik met de hand heb ingevuld) in hun computersysteem ingebracht worden.
Gisteren heb ik een hele rondleiding gehad en ben 's middags met mijn toekomstige collega's gaan eten in de cafetaria. Hoewel de cafetaria in vogelvlucht maar enkele gebouwen verwijderd is van mijn bureau, is het toch bijna 10 minuten doorfietsen om er te geraken. Ertussenin loopt een van die met prikkeldraad omringde, hoogbeveiligde zones waar ik dus helemaal rond moet gaan. In de namiddag heb ik wat gebabbeld met die Chinees (Ming Tang), die ik eigenlijk al even ontmoet had tijdens mijn verblijf in Boston (maar we wisten niet van elkaar dat we alle twee naar LLNL zouden gaan). Hij heeft een doctoraat gedaan op MIT in Boston, ook over phase field modelleren en korrelgrenzen. In Boston was ik toen, op aanraden van Frans Spaepen, zijn professor (Graig Carter) gaan opzoeken.

Vandaag moest ik niet gaan, aangezien ik daar toch niet zoveel kan doen zolang ik niet kan inloggen op de computer. Morgen is er een vergadering gepland waarin we zullen bespreken wat ik zoal zou kunnen doen in het komende jaar.

dinsdag 2 september 2008

中国城

Een (zeer) korte Nederlandse samenvatting: een halve dag in Chinatown in San Francisco.

上个星期我们去了San Francisco (旧金山)。旧金山有一个很大的中国城,所以我给中国城拍了照。你们看一下。








他在演奏。我想他在弹高胡, 可是我不是一个中国式乐器家。

Nele 试试一个墨镜。好看的还是可笑的?

Nele找茶。我们参观了很多商店,看见了很多茶。可是还没有买到呢。

我们也参观了一个美术馆。我觉得这些画很好看。你们看看






我们也参观了一个学校。 这是一个小学。

他们也要写汉字。


参观旧金山的时候天气非常好。事实上 天气太好, 很多”老“ 人在阴影里玩儿。

男人在玩儿的时候, 女人在里边唱歌。

中国城以外有很多中文写的广告。